Yoav Ickowicz

Arcitecture & Design
Uncategorized

2221 Yonge Street – Massing Studies

My Cloud City – Drawings

My Cloud City – Play Space

ROCK

My Cloud City – Winter Garden

WINTER_GARDEN2

My Cloud City – Nooks

NOOK

My Cloud City – The Caves

CAVES

My Cloud City – Student Models

process

My Cloud City – Student Drawings

Dundas West Community Center – Drawings

Dundas West Community Center – Model

1-250 model axo2

Dundas West Community Center – Exterior Day Perspective

exterior render

Dundas West Community Center – Library Perspective

render-libaroo YOAV WEB

Dundas West Community Center – Exterior Night Perspectives

Dundas West Community Center – Pools Perspective

pools web

Dundas West Community Center – Details

Dundas West Community Center – Building Science Vignettes

Our proposal for Community Common seeks to create a community facility which behaves like a village where the juxtaposition and adjacency of different spaces allows for a high degree of interaction between the various building programmes. The architectonic form can best be described as a pile, where program elements are expressed as a series of individual forms that belong to a family of form and material expression. The building is nestled within the site, creating a soft border with the street and reinforcing its character as a park building.

The notion of the village is central to the architectural concept; it creates both challenges and opportunities in regards to the building’s behaviour from a building science perspective. Firstly, in terms of envelope, our intent is for the envelope to behave as a single unit, despite the individualistic expression of the building volume. For example, the library portion at the North end of the building is a series of interconnected volumes that despite their individual expressions of space and proportion share an interior environment.

It is also important to note that there is a delineated hierarchy of spaces: intimate, social, and urban, and each of these carries a material expression and therefore different requirements with regards to building envelope. Back to the example of the library, the atrium is the largest volume (approx 12,000m3) and is envisioned to be materialized with diffuse, translucent surfaces. By contrast, the stacks is less than half the volume and will have a more solid material realization. These two volumes will intersect, and their respective envelopes will need to be resolved in order to provide the holistic system that is desired.

The project aims to maximize the use of passive systems throughout the building in order to maximize the building’s energy efficiency and the level of comfort provided to its occupants. This notion was strongly considered throughout the initial design phase, especially in terms of the provision of natural light, site drainage, and solar energy capacity. In addition, there is a strong opportunity for passive ventilation since there is a high degree of connectivity between the building’s interior spaces.

Due to the proposed massing scheme, the building does not have a primary orientation. In addition, the building has to contend with multiple adjacencies: street, park, buffer, outdoor recreation. Because of the multiple adjacencies, orientations and programmatic requirements, we have decided that the building envelope will express a heterogeneous mixture of materials, forms, and applications by using a rules-based approach to envelope – an idea which reinforces the concept of village. It is therefore critical at this stage of the design project to begin testing the various strategies. This is especially true where it applies to the intersection of two different material/technological strategies, much like in the example of the library.

Dundas West Community Center – Process Work

Alexandra Park Master Plan

Backspace

CTD Drawings

CTD Final Model

CTD Process Work

Fashion House Model

Fashion House Drawings